Εκθέσεις αφιερωμένες στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

«Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco»


Η έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ελληνικού επετειακού  προγράμματος για τα 400 χρόνια από το θάνατο του El Greco,  παρουσιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015.

Μία άλλη έκθεση επίσης αφιερωμένη στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη, με τον τίτλο " Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης ".

Η έκθεση διερευνά τα πρώτα βήματα του καλλιτέχνη στη Δύση, τόσο στη Βενετία όσο και στην αρχή της ρωμαϊκής περιόδου της ζωής του (1567-1574).
Περισσότερα και για οργάνωση των επισκέψεων στη σελίδα του Μουσείου Μπενάκη. 

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος τιμάται φέτος για τα 400 χρόνια από το θάνατό του. Στην Ισπανία επίσης διοργανώνονται εκδηλώσεις και εκθέσεις με την ευκαιρία αυτής της επετείου.

Στο βίντεο παρουσιάζονται ορισμένα από τα διάσημα έργα του. Όπως βλέπουμε τα θέματά του είναι κυρίως θρησκευτικά. Η τεχνοτροπία των έργων του είναι ιδιαίτερη και μας παραπέμπει κατά ένα τρόπο στο Βυζάντιο. Εξάλλου ο Θεοτοκόπουλος μαθήτευσε μάλλον (δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία) δίπλα σ' έναν επίσης πολύ σημαντικό δάσκαλο και ζωγράφο τον  Τιτσιάνο Βετσέλλιο (Tiziano Vecellio ή Vecelli)


El greco
« Προσκύνηση των Μάγων », 1568Museo SoumayaΠόλη του Μεξικό
Ταφή του κόμη του Οργάθ (1586-88), Λάδι σε μουσαμά, 480x360 εκ., Τολέδο, Άγιος Θωμάς. Σύμφωνα με ένα θρύλο, τη στιγμή της ταφής τού κόμη εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος ο Άγιος Στέφανος και ο Άγιος Αυγουστίνος. Έχει υποστηριχθεί πως ορισμένες μορφές του πίνακα απεικονίζουν επιφανείς προσωπικότητες του Τολέδου

Η Κοίμηση της Παναγίας των Ψαριανών, περ. 1567, τέμπερα σε ξύλο, 61,4x45 εκ.,Ερμούπολη, Εκκλησία της Κοίμησης της Παναγίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

I Support the Bring Them Back Campaign